P E R S B E R I C H T

 Zwolle, 24 mei 2005

 Gestolen goederen terug bij eigenaar

 

In het kader van een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) vond er afgelopen zaterdag 21 mei 2005 een kijkdag plaats in het perceel van de Domeinen in Hoogeveen. Zo’n driehonderd bezoekers kwamen erop af, waarvan enkelen werden herenigd met hun eerder gestolen eigendommen.

 

In februari van dit jaar werden in diverse plaatsen in Nederland, in het kader van een onderzoek, doorzoekingen verricht. Hierbij werd een zeer grote hoeveelheid goederen in beslaggenomen. Het overgrote deel van de inbraken, waarbij goederen zijn buitgemaakt, is zeer vermoedelijk gepleegd in het noorden en oosten van Nederland. De in beslaggenomen goederen zijn o.a. schilderijen, sieraden, klokken en antiek. Met de vondst werd het onderzoek te groot voor de lokale recherche en nam de Bovenregionale Recherche Noord - en Oost-Nederland (BR NON) het over.

 

De BR NON startte een vervolg onderzoek met als doel het achterhalen van de herkomst van de spullen en teruggave aan de rechtmatige eigenaar. De BR NON vermoedt dat, naast de marktwaarde, de emotionele waarde van een aantal artikelen groot is. Verder hoopt de BR NON door in contact te komen met de rechtmatige eigenaars, meer aangiften te kunnen koppelen aan de verdachten in dit onderzoek.

 

De afgelopen zaterdag teruggegeven goederen waren sieraden, welke eerder waren gestolen. Vijf aangiftes konden naar aanleiding van de Kijkdag aan de goederen worden gekoppeld, waarvan er drie al eerder bekend waren bij de BR NON.

 

Het fotoboek met alle inbeslaggenomen goederen is voorlopig nog te bekijken op www.politie.nl/ijselland onder het kopje ‘Opsporingsberichtgeving’.

 

Naar aanleiding van het item in 2Vandaag op maandag 23 mei jongstleden, komen er nog vele telefoontjes binnen. De mensen worden verwezen naar de site. We hopen zo meer eigenaren bij de goederen te vinden.

OPROEP

Mocht u recentelijk of misschien al een aantal jaren geleden benadeelde zijn geweest van een inbraak, waarbij een schilderij, een dierbaar sieraad, kunst, etc. is weggenomen en/of denkt u het artikel op de site te hebben herkend als de uwe?: dan kunt u contact opnemen met het team via tel.nr.:  050 587 5600

Het betreft een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) in samenwerking met politie Fryslân onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.

(*) Bovenregionale Recherche

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland (BR NON) houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overschrijdende criminaliteitsvormen die maatschappelijk een behoorlijke impact hebben. Er is daarbij sprake van nauwe samenwerking tussen negen politieregio’s en zeven arrondissementsparketten in het Noorden en Oosten van Nederland.